Verhuistip: Inpaktips

Inpakken, wel iets meer dan gewoon alles in een doos gooien.


Spreek misschien best met enkele winkels in je buurt af dat zij wat dozen opzij houden en als ze opvulmateriaal hebben zoals bubbelfolie dan komt dat ook goed van pas, goed voor het milieu en je bankrekening, de meeste handelszaken hebben grote dozen teveel, kleinere dozen zal je moeilijker te pakken krijgen bij handelaars die via internet verkopen.  Misschien is het ook de moeite om even bij je kapper langs te gaan voor oude weekbladen die je kan gebruiken om bv. glazen in te verpakken, dan krijgen die ook nog een tweede leven.

Heb je verpakkingsmateriaal tekort, dan kan je altijd terecht bij doe-het-zelf zaken die meestal verhuisdozen verkopen, ook je verhuisfirma kan je dikwijls helpen of gespecialiseerde websites zoals Logistiekdirect of Rajapack waar je het hele gamma kan krijgen, dozen in verschillende maten, vulmaterialen, tape, ...  ook speciale dozen zoals de garderobedoos op de foto kunnen zij bezorgen, super handig voor het verhuizen van bv. jurken.

De meeste mensen verpakken kamer per kamer, dat heeft 1 groot voordeel, je moet veel minder rondlopen, maar je hebt veel meer opvulmateriaal nodig, er is ook een andere aanpak, je spullen door elkaar verpakken dan heb je veel minder vulmateriaal nodig, kost je minder en beter voor het milieu, die paar stappen extra die je dan moet doen zijn toch geen ramp? Economisch, ecologisch en wat extra stappen, lijkt mij een win-win-win. Maar zoals altijd is er een 'maar', als u deze aanpak volgt bent u verplicht om binnen de paar dagen alles uit te pakken omdat in bijna elke doos spullen zitten die niet bij elkaar horen.  Houdt u van systematisch werken of wil u zich de eerste dagen niet bezig houden met alles uit te paken is deze aanpak misschien niet de beste voor u.

Iedereen kent kamer per kamer, vandaar dat ik een andere aanpak uitleg. Houd er rekening mee dat dozen zonder problemen een gewicht van 15 kg kunnen bevatten, zwaarder geeft het risico dat de bodem eruit valt en ze lijken, zeker op het einde van de verhuis; nog een pak zwaarder.

Heb je een mooie boekencollectie?  Goed voor u, ik houd ook van lezen, maar het grote nadeel van boeken is het gewicht, niemand sleurt graag met dozen vol boeken, steek ze daarom in je reiskoffers, die hebben tegenwoordig wieltjes en zorgen voor een 'sleurvrije' verhuis.  Overdrijf niet met het aantal boeken per koffer, zeker als je trappen moet doen, alles boven de 30kg is niet aan te raden (ook voor de levensduur van je koffer).  Heb je teveel boeken (of te weinig koffers)?  Leg onderaan je dozen een laagje boeken en vul aan met kussens,  t-shirts, ondergoed, kousen, ...  zo worden de dozen niet te zwaar, spaar je plaats op de vrachtwagen en kunnen de dozen goed het gewicht van andere dozen dragen.

Je kan je kleding eenvoudig in een doos leggen, maar als je je kleding per stapel eerst in een zak steekt, dan pakt alles veel sneller uit omdat je kleding niet door elkaar geraakt.  Ideaal om je kleding zo te verpakken is om vuilzakken van je nieuwe gemeente te gebruiken.  Die ga je toch nodig hebben, ze zijn dus niet verloren en als je je kleding gebruikt om zware dozen op te vullen dan zijn ze eenvoudig uit te pakken door het gebruik van vuilzakken. Voor kleding die best hangend verhuisd wordt, bestaan er speciale dozen (zie foto), deze kan je later nog gebruiken om winter- of zomerkledij tijdelijk op te bergen, als je die speciale garderobedozen niet gebruikt, dan doe je best (vuil)zakken om je hangkledij.

Ook in de keuken kan je besparen op vulmateriaal.  Borden zet je best rechtop in een doos om schade te voorkomen, ook voor borden en glazen bestaan speciale dozen om deze eenvoudig te verhuizen, als je deze dozen niet gebruikt kan je natuurlijk krantenpapier gebruiken, maar je kan ook je (keuken)handdoeken, kussenslopen, t-shirts ... gebruiken om borden heel op bestemming te krijgen.  Je glazen kan je in kousen steken als je niet de speciale verdelingen voor glazen gebruikt, een ecologisch verpakkingsmateriaal en die moesten toch ook mee.  Heb je nog verschillende geopende verpakkingen van vloeibare producten, zeker met die handige doseerdoppen?  Schroef de dop los, leg een stukje vershoudfolie boven op de flacon en schroef de dop er terug op, mocht nu je dop open klikken tijdens de verhuis dan ligt de inhoud niet in de doos, zo sluit je ook je shampoo, douchegel, ... goed af.

Dingen die snel beschadigd worden steek je best apart in een doos, bv een lampenkap.

Label elke kabel, doe ze in een zak met een uitleg waar die kabel voor dient (zeker als je geen expert bent in dergelijke zaken) en neem een foto's van alles met kabels zodat je later niet twijfelt hoe je alles terug moet aansluiten. Zo krijg je alles terug werkend zonder hulplijnen te moeten gebruiken.

Zie je het niet zitten om hier mee bezig te zijn?  Er zijn verhuisfirma's die een inpakservice aanbieden.  Vraag of ook uw verhuizer dit aanbiedt.

Nog een laatste tip, geef waardevolle spullen zoals juwelen of belangrijke zaken zoals verzekeringsdocumenten, parkeertoelatingen, medicijnen, ... niet mee met de verhuiswagen, maar steek ze in je eigen auto, je zal ze maar eens onmiddellijk nodig hebben en je geraakt ze niet kwijt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x