Woningtip: Beveiliging

Een thuis moet ook veilig aanvoelen.

Inbraak, brand, dit zijn dingen die voorkomen en spijtig genoeg denken veel mensen maar aan beveiliging van hun woning en goederen na een inbraak.  Een investering in beveiliging betaalt zichzelf terug, maar velen die deze investering deden weten niet dat dit een goede investering was.  Hoe kan u weten dat inbrekers uw woning voorbijgingen omdat u een stevig slot hebt en een alarmsysteem?  Inderdaad,dit zal u dus nooit weten.

Inbraak is iets wat regelmatig voorkomt, om u een idee te geven van hoe groot of klein het probleem is, gemiddeld om de 20 minuten is er ergens een woning waar inbrekers tussen de slipjes zoeken naar kostbaarheden, worden diepvriezers uitgeladen op zoek naar juwelen, worden matrassen van bedden gehaald op jacht naar geld.

Ook brand is een risico, in een moderne goed geïsoleerde woning hebt u veel minder tijd om uw woning nog levend te verlaten dan in een oude niet geïsoleerde, tochtige woning.  Door de isolatie bouwt de temperatuur sneller op en kan giftige rook niet buiten.  Na het ontstaan van brand hebt u gemiddeld nog een 10 minuten om ervoor te zorgen dat u buiten bent, zonder brandalarm is de kans dat u een nachtelijke brand overleeft mininiem.

Sinds 1 januari 2020 is een brandalarm verplicht.  Volgens de wet moet in iedere ruimte tussen de slaapkamers en de uitgang een rookmelder hangen.  Een rookmelder die piept en u zo waarschuwt is voldoende om te voldoen aan de wet, het nadeel van dit type melders is wel dat niemand u gaat komen helpen als u zelf de brandweer niet belt, uw buren gaan waarschijnlijk pas merken dat uw woning in brand staat op het moment dat de vlammen door de ramen zichtbaar zijn en alles waarschijnlijk reddeloos verloren is en de brandweer zich vooral gaat bezighouden met het voorkomen dat de brand overslaat naar uw buren. Persoonlijk ben ik voorstander van een systeem dat u beschermt tegen inbraak en brand en verbonden is met een meldkamer zodat de hulpdiensten verwittigd worden of u thuis bent of niet, dit is het verschil tussen misschien alles reddeloos verloren en een beperkte brand.

Als u uw huis efficieënt wil beschermen tegen inbraak,dan moet dit in twee stappen gebeuren. Enerzijds maakt u binnendringen moeilijk, dieven willen niet lang aan uw deur staan, zij willen liefst binnen een aantal seconden en niet minuten binnen geraken.  Bij een open of halfopen bebouwing moet u dus vooral aandacht geven aan uw achterkant, daar staan inbrekens uit het zicht en mag het forceren van een deur of raam wat langer duren. Belangrijkste punt: zorg ervoor dat alles goed afgesloten is, ramen op kip zetten is hetzelfde als ze open zetten, zelfs een beginner heeft die in een recordtijd open en het spreekt voor zich dat dit ook geld voor de eerste verdieping.  U hebt misschien uw ladder niet in de tuin liggen maar er is zeker een buur die in zijn (niet afgesloten) tuinhuis een ladder heeft liggen.  Hebt u rolluiken?  Dan doet u dubbel winst, u bespaart energie en het is een beveiliging tegen inbraak, als ze gesloten zijn natuurlijk. In de rail van schuifdeuren legt u een VIERKANTE stok van de juiste lengte zodat de schuifdeur niet opengeschoven kan worden en dan zijn we al goed op weg.  Wat uw voor- en achterdeur betreft is het slot dikwijls het zwakke punt.  U moet ervoor zorgen dat het slot niet kan vastgepakt worden met een tang.  Als het mogelijk is om een tang op een slot te zetten heeft de eerste de beste startende inbreker uw deur open binnen de minuut, een pro doet er maximum 30 seconden over.  Een griptang op de cilinder, een goede tik met een defige hamer en het slot breekt in twee en dan kan je met een schroevendraaier de deur open doen, zo simpel is het om in te breken, een rozet om de cilinder van het slot te beschermen is een minieme kost en o, zo noodzakelijk.

Als je je huis mechanisch beschermt ben je al een heel pak verder, wil u uw beveiliging naar een volgend stap brengen, dan is een elektronische beveiliging nodig, een alarmsysteem dus.  Je kan alarmsystemen in 2 groepen indelen, degene die met meldkamer verbonden zijn en diegenen die het niet zijn.  Wat mij betreft is het simpel, als u uw alarm niet met een meldkamer verbindt, dan moet u er geen installeren.  De meldkamer is wat uw alarm efficiënt maakt en neem iets deftig.  Een goed alarmsysteem gaat snel 10 jaar mee, wat maakt het dan uit dat de investering misschien een 200 euro duurder is, 200euro op 10 jaar = 20 euro per jaar of minder dan 2 euro per maand.

Hebt u een bestaande woning en ziet u op tegen draden op de muur om melders met een alarmcentrale te verbinden? Maak u geen zorgen, dit is verleden tijd, centrale, nummerbord, afstandsbediening, melders, ...  alles wordt tegenwoordig draadloos met elkaar verbonden, dit maakt de installatie eenvoudiger, sneller en dus ook goedkoper, anderzijds moet ieder jaar de batterij van alles vervangen worden, maar een jaarlijks onderhoud is toch wettelijk verplicht, terwijl de installateur alles nakijkt en onderhoud uitvoert worden ook de batterijen vervangen, eigenlijk is er dus enkel de kost van de batterijen, de technicus moest toch bij u zijn.

Hoe werkt juist de beveiliging van uw huis?  Je kan beveiligen op 2 manieren.  Je hebt perimetrisch of volumetrisch.  Je kan een huis vergelijken met een appelsien, je hebt de schil en het vruchtvlees.  Als je de schil beschermt, dan heb je een perimetrische bescherming. Uw huis wordt beschermt tegen binnendringers, maar de binnenkant wordt dan niet beschermd, de binnenkant (het vruchtvlees) wordt beschermt met volumetrische melders (het volume, de binnenkant wordt dan beschermt). Perimetrische melders zijn bv deurcontacten en raamcontacten. Als de deur of het raam opengedaan wordt krijg je een melding eens de dief binnen is, is er geen melder die een inbreker vindt, om de binnenkant, de ruimtes te beschermen wordt een bewegingssensor gebruikt.

Waarschijnlijk vraagt u zich nu af welke van de 2 best geïnstalleerd wordt en dan is het antwoord simpel: u hebt ze beide nodig.  De deurcontacten en raamcontacten gaan uw woning beschermen tegen inbraak wanneer u thuis bent met het voordeel dat u 's nacht even naar het toilet kan of snel de koelkast kan induiken zonder uw alarm af te moeten zetten en terug aan te zetten wanneer u weer in bed kruipt.  De bewegingsmelders gaan uw woning beschermen wanneer dieven binnen geraken, zoals de naam laat vermoeden, dit type melder detecteerd beweging in huis, beweging van objecten die een andere temperatuur hebben dan de omgeving, een zuchtje wind die een plant doet bewegen is geen probleem, de plant heeft dezelfde temperatuur als zijn omgeving.  U, die even in de koelkast wil duiken of naar het toilet moet, is wel een reden om alarm te geven, voor huisdieren zijn er speciale detectors om valse alarmen te voorkomen.  Maar ik ben voorstander van uw poes of hond in een kamer zonder bewegingsdetector te zetten wanneer u niet thuis bent.  U denkt waarschijnlijk:"Waarom heb ik die bewegingsmelders nodig?  Ik zet op alle deuren en ramen een contact en ik ben veilig"  Eigenlijk hebt u gelijk, maar hier gooit onze wetgever roet in het eten.  Een meldkamer mag pas de hulpdiensten verwittigen bij een bevestigd alarm.  Bij alarm gaat de meldkamer u eerst contacteren, indien u thuis bent kan u bevestigen of hulp van politie al dan niet nodig is.  Indien u bevestigd dat u vreemde geluiden in huis hoort, dan bent u de tweede melding en wordt direct de politie gecontacteerd en is hulp onderweg. Indien u niet thuis bent moet er gewacht worden op een tweede melding van een andere sensor.  Als u enkel deur- en raamcontacten gebruikt en de inbreker verlaat het huis via dezelfde weg als hij binnenkwam zal er nooit een melding zijn van een tweede sensor en zal dus nooit de politie verwittigd mogen worden. Uw alarm heeft zijn werk gedaan, maar ingrijpen mocht niet, daarom zijn ook bewegingsmelders nodig in huis.  Dit kan betrekkelijk goedkoop gehouden worden door deze op strategisch gekozen plaatsen te zetten zoals een overloop of traphal.

Meestal wordt een inbraakalarm uitgebreid met een rookmelder om u tegen brand te beschermen.  Deze uitbreiding is niet duur omdat u enkel de sensor(s) nodig hebt.  Een rookmelder die met een meldkamer verbonden is heeft als voordeel dat de brandweer ook verwittigd wordt als u niet thuis bent.  De wettelijk verplichte rookmelder is een goed middel om hopelijk op tijd wakker te worden bij nachtelijke brand en zo uw leven te redden, die rookmelder is nutteloos als u niet thuis bent en zal uw huis niet beschermen.  Veel voorkomende oorzaken van brand zijn de elektrische installatie (een slecht contact dat vonken veroorzaakt, een beschadigde draad, ...), een andere, onderschatte brandstichter is de droogkast, deze stroomvreter wordt dikwijls 's nachts opgezet om te profiteren van goedkoper daltarief, maar kan zo een stille moordenaar worden.  Wenst u meer veel voorkomende oorzaken van brand te kennen, dan kan u altijd op de site van de Nederlandse brandweer terecht.  Daar kan u ook tips vinden om CO vergiftiging te voorkomen, een aanrader.

Wenst u meer info over het beveiligen van uw woning tegen inbraak en brand, dan kan u ons altijd contacteren.  Wij zijn partner van een erkend installateur, gecertifiëerd door het ministerie van binnenlandse zaken en kunnen u dus informatie geven over beveiligingssystemen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x