Woningtip: welke telecomprovider kiezen?

Welke provider is voor u de juiste?

Eerst begin ik met een aantal factoren te bespreken die uw keuze kunnen beïnvloeden: snelheid van internet, aantal zenders, ...  Ik beperk mij hier tot de 4 grote die een aanbod hebben zonder satelietschotel.  Hoewel sateliet geen slechte oplossing is, is dit voor veel mensen geen goede oplossing.  U moet een goed zicht hebben op het zuiden zonder dat gebouwen of bomen in de weg staan en in het medeëigendom van veel appartementsgebouwen staat dat er geen schotel aan de gevel bevestigd mag worden.  Deze factoren sluiten voor veel mensen de keuze voor sateliettelevisie uit.

Wenst u na het lezen van deze analyse een gesprek om te zien, wie voor uw specifieke vraag de beste aanbieder is, dan kan u altijd contact met ons opnemen. Met onze kennis van elke operator kunnen wij u helpen om een aanbieder te vinden die misschien beter bij uw noden past.


Snelheid

Twee providers pochen met hun snelheid voor de internet aansluiting, nl. Telenet en Orange (in Wallonië VOO en Orange). Zij halen een snelheid die veel hoger ligt dan de 2 die werken met de traditionele telefoonaansluiting, nl. Proximus en zijn prijsvechtersdochter Scarlet.  Op termijn (eigenlijk redelijk korte termijn) is dit minder belangrijk, Proximus is begonnen met 'fibre to the home' zij brengen de glasvezel kabel tot bij u thuis, een technologie die ook de concurent Telenet aan het installeren is.  Op termijn zou met glasvezel snelheden rond 1 Gigabit gehaald kunnen worden terwijl Telenet nu rond de 100 Megabit zit, dus 1/10e van de glasvezelsnelheid.  Proximus haalt een doorsnee snelheid rond de 25 à 30 Megabit.

Op termijn zou (zeker in de steden) iedereen aan de glasvezel hangen en zo zouden de snelheidsverschillen verdwijnen, op welke termijn is moeilijk te zeggen, ze zijn beiden hard aan het werk om glasvezel te installeren, sommige wijken zijn al aangesloten maar op dit moment zijn het eerder uitzonderingen. Op dit moment werkt Proximus/Scarlet via de oude telefoonkabel.  In de centrale vertrekken 2 draden tot bij u thuis, u bent de enige op die aansluiting.  Er kan gesteld worden dat de snelheid via VDSL (de technische naam voor internet via de telefoonkabel) stabiel is qua snelheid.  Is vandaag uw snelheid ok, dan zal ze dat morgen en volgende week ook zijn, maar is ze slecht, dan zal ze slecht blijven.  De snelheid van uw verbinding hangt af van de afstand van uw woning tot de centrale.  Dit is helemaal anders bij Telenet/Orange, zij werken met de oude coax-kabel van de televisiedistributie.  Die kabel laat hogere snelheden toe, maar u zit samen met uw buren op dezelfde aansluiting.  Het is dus mogelijk dat u overdag een topverbinding hebt en dat het 's avonds allemaal wat trager gaat. (dit is soms het geval in woonwijken).  Zie het een beetje als een waterleiding, als iedereen tegelijk de kraan open zou zetten daalt de druk en dus het debiet.  In internet termen is dit de snelheid van uw internetverbinding.

Is snelheid eigenlijk wel belangrijk?  Voor het 'normale' gebruik van de doorsnee gebruiker is snelheid niet echt belangrijk.  Indien u internet gebruikt om uw mails te lezen, te surfen en een youtube / Netflix film te zien is snelheid niet echt belangrijk.  Dit gaat probleemloos vanaf een snelheid die rond de 10 megabit ligt.  Met een grotere snelheid zal die webpagina niet echt sneller laden, er wordt teveel tijd gestoken in andere zaken, het downloaden is slechts een deel van de tijd.  Uw webadres moet omgezet worden naar een nummer, dan moet gezocht worden waar die site ergens ter wereld te vinden is en hoe die het snelste tot bij u geraakt, dit vraagt ook een deel tijd.  Ook kiezen sommige mensen voor een snelle internetverbinding en werken met een verouderde computer of modem die niet de grootste snelheid aankunnen wat zeker spijtig is als ze bijbetalen voor een snellere internetverbinding.  Snelheid is wel belangrijk voor iedereen die veel met grote bestanden werkt zoals fotografen, drukkers, .... en dan is bijbetalen voor een grotere upload snelheid te verantwoorden.

TV-aanbod

Dit moet je voor iedere aanbieder apart bekijken.  Elke aanbieder heeft zijn zenderpakket.  Voor de Vlaamse zenders is er geen probleem, die vind je bij elke aanbieder, anders is het bij de buitenlandse zenders.  Orange, Proximus en Telenet hebben een pakket van ongeveer 70 à 80 zenders, u moet dus nazien of de zenders die u belangrijk vindt in het aanbod zitten.  Bij Scarlet hebt u een beperkt aanbod nl. een dertigtal zenders, maar de prijs is de goedkoopste van de markt.

Orange heeft geen bijkomend aanbod,u hebt de zenderlijst en dat is het, er zijn geen bijkomende pakketten, wenst u sport?  Eleven Sports zit in het basisaanbod, maar zij bieden geen Belgisch voetbal aan. (in 2019/2020) ook zijn er geen pakketten zoals Play more bij Telenet.  Wenst u Netflix?  Dit kan natuurlijk, maar niet via de decoder zoals bij Proximus, ook het huren van films zit niet in het aanbod.  Maar Orange is niet duur, eigenlijk zelfs goedkoop voor wat zij aanbieden.  Een provider die zeker de moeite waard is om te overwegen.

Proximus heeft een aanbod dat te vergelijken is met Orange en Telenet, er zijn een paar zenders die verschillen van de anderen en zij bieden wel een aantal extra zenderpakketten aan zoals bv het Belgisch voetbal en bepaalde themazenders. De samenstelling van deze pakketten kan u vinden op de proximus site . Bij Proximus heeft u de mogelijkheid om Netflix via de decoder te zien, een leuke extra als u geen smart-TV hebt. Bij Proximus kan u onbeperkt programma's opnemen, de eerste opname staat op de decoder en kan u onbeperkt terugkijken, de andere staan op de servers van Proximus en worden 60 dagen bewaard.  Die periode kan verlengd worden tot 3 jaar.

Telenet is misschien de meest complete aanbieder van TV, met Play more hebben zij zelf een kleine Netlix in hun aanbod, een aanbod sport (mits extra betaling), mogelijkheid om films te huren. Waarschijnlijk de grootste aanbieder van TV in Vlaanderen. Een heel compleet aanbod, maar zeker niet de goedkoopste.

Scarlet is de goedkoopste aanbieder in Vlaanderen.  40 euro voor internet, TV en een vaste lijn is een onklopbaar aanbod. Maar u krijgt maar 33 zenders, als dit voor u voldoende is, dan is dit een schitterend aanbod.  Belgisch voetbal?  Dit kan als dochter van Proximus en ze hebben nog een aantal ander zenderpakket die u kan krijgen mits bijbetalen. U betaalt dan wel meer dan 40 euro maar ze blijven misschien wel de goedkoopste voor uw wensen.

Telefonie

U kan bij elk van de 4 een vaste lijn krijgen, bij Scarlet is ze inbegrepen in de prijs van internet en TV.  Ze is steeds minder populair maar nog altijd niet weg te denken en in super geïsoleerde huizen soms de beste oplossing om te kunnen telefoneren. Orange is de enige die een bijna all-in prijs geeft voor uw vaste lijn.  Voor 10 euro kan u telefoneren naar alle Belgische nummers (mobiel en vast met uitzondering van betalende nummers) en de vaste lijnen van 40 landen. Bij de andere 3 krijg je op zijn best bellen naar Belgische nummers in de daluren, voor andere gesprekken moet u bijbetalen.

Welke is nu de beste aanbieder?

Ik blijf bij de alfabetische volgorde, de vermelde prijzen zijn deze van 1/2/2020, voor internet kies ik altijd onbeperkt internet:

Orange

Een redelijk complete aanbieder, hoge internetsnelheid, een mooi zenderpakket, geen verplichtte vaste lijn maar wel een verplicht GSM nummer.  Voor het GSM-aanbod wordt het datapakket verdubbeld voor klanten die ook het vast internet hebben. Minder interessant: Geen Belgisch voetbal, geen films huren en Netflix niet via de decoder te zien.  Dit kan wel met bv een Chromecast die de verbinding tussen uw computer en de TV maakt, deze chromecast kan u bij Orange kopen met een korting.

Voor de kids hebben zij speciale 'ZEN' GSM-abonnementen.  Ook voor de Zen-abonnementen wordt het datapakket verdubbelt voor klanten van vast internet en met deze tariefplannen kan u niet verrast worden.  Als de databundel of belminuten op zijn wordt dit automatisch afgesloten tot volgende maand, tenzij er extra belkrediet gekocht wordt zoals bij een prepaid kaart.  Die nummers kunnen dan enkel nog bellen / SMS-en naar de nummers op hetzelfde klantnumer (die oproepen zijn altijd gratis).

Concreet: een pakket met internet + TV + 2 GSM abonnementen met onbeperkt bellen, SMS-en en ieder 8 GB data kost bij Orange 89 euro per maand inclusief BTW. Indien u ook een vaste lijn wenst, betaalt u 99 euro per maand.

Proximus

Onze oude telecomleverancier die echt wel bij de tijd is.  Mijn perceptie is dat zij het beste GSM netwerk hebben qua ontvangst.  De anderen zullen niet akkoord zijn maar het feit dat veel bedrijven nog altijd klant zijn bij Proximus is toch wel een kwaliteitslabel.  Een stabiel internet aanbod met niet de topsnelheid maar voldoende snel voor normaal gebruik.  Een compleet zenderaanbod voor TV, extra bundels om het aanbod aan te passen aan uw wensen.  Netflix kan u kijken via de decoder, u hebt dus geen Smart-TV, Chromecast of Apple-TV nodig om Netflix te kijken.  Films kan u huren, maar waarom per film betalen als u Netflix kan hebben.  U krijgt 1 bundel gratis (Netflix + 1 euro, All sports + 6 euro) bij een pack.

Voor de kids hebben zij 'FullControl' abonnementen.  Dit zijn abonnementen die u met een gerust hart aan de kids kan geven omdat zij, net zoals een prepaid kaart, niet over het maandelijkse bedrag kunnen gaan.

Concreet: een pakket met internet + TV + netflix + 2 GSM abonnementen met onbeperkt bellen, SMS-en en ieder 5 GB data voor uw GSM en daarbovenop kan u 1 social media app gratis gebruiken per GSM (zie site Proximus voor de voorwaarden). Dit kost bij Proximus 101.97 euro per maand inclusief BTW.  Indien u ook een vaste lijn wenst, betaalt u 112.47 euro per maand.

Scarlet

De goedkoopste aanbieder, maar een basisaanbod, u krijgt minder zenders dan bij de collega's, u kan wel een extra zenderpakket bijvoegen en zo bv. Belgisch voetbal volgen via Scarlet.  Als dochter van Proximus werken zij met het Proximus netwerk voor internet en GSM.

Wat kost het Scarlet aanbod?  Voor een aanbod van internet + TV + vaste lijn en 2 GSM abonnementen met ieder 4 GB data betaalt u niet meer dan 76 euro.  Wenst u meer data voor de GSM's dan betaalt u 96 euro voor 2 GSM abonnementen met ieder 9 GB data.  Zij hebben geen aanbod zonder vaste lijn.

Telenet

Telenet, voor velen de referentie in de markt.  Een groot zenderaanbod, Play More, Play Sports.snel internet, geschikt voor het digitale tijdperk. Wat valt er nog over te zeggen?  Netflix kan u niet zien via de decoder, maar heb je Netflix nodig als je Play More hebt?  Misschien voor de prijs, Netflix is een pak goedkoper en zo komen we bij het pijnpunt van Telenet: de prijs.

Wat kost het Telenet aanbod?  Voor een aanbod van internet + TV + 2 GSM's met ieder 6 GB internet betaalt u 122.96 euro per maand, het duurste aanbod in Vlaanderen. Gek genoeg is het aanbod met vaste lijn goedkoper en krijgt u dan 15 GB te verdelen over de GSM's, u betaalt dan 115.11 euro. De 15 GB data wordt verdeeld over de GSM's tot de bundel op is, het kan dus zijn dat de zuinigste van de 2 gebruikers op het einde van de maand geen data meer heeft omdat de andere alles opgebruikt heeft. Zij hebben ook pakketten met 5 GSM's zodat uw kinderen ook meekunnen op uw factuur.  Elke GSM heeft dan onbeperkte belminuten en onbeperkte SMS'en, de databundel wordt door de GSM's gedeeld.  Wel een beetje lastig als uw zoon of dochter zich bezig houdt met data verslindende activiteiten zoals Youtube filmpjes kijken en u zonder data zit vanaf de 20e van de maand.  Een pakket met tot 5 GSM's en 25GB data kost 126.31 euro, 40GB data kost 147.71 euro.

Mijn mening:

Telenet is voor veel mensen de duurste.  Proximus lijkt ongeveer dezelfde prijs te hebben, maar in die prijs zit het Netflix aanbod inbegrepen, als je bij Telenet Play More wenst kost u dat 24.95 euro per maand bovenop de 115 euro en betaalt u dus 140.06 per maand (1680.72 euro per jaar).  Wenst u geen Netflix of Belgisch voetbal, dan is Telenet te vergelijken met Proximus, maar krijgt u sneller internet dan oude getrouwe Proximus (zonder glasvezel). Technisch vind ik dat zij het beste product hebben en storingen worden snel opgelost, ik heb wel af en toe problemen met hun administratie en dat wordt niet altijd even vlot rechtgezet, als het ooit bij Telenet misloopt, dan is dat hun pijnpunt.

Proximus is voor veel mensen goedkoper dan Telenet, tenzij u uw 2 of 3 kinderen ook een GSM wil geven, dan wordt Telenet goedkoper, naar mijn aanvoelen de beste dekking voor uw GSM, de eerste met 4G en omdat zij veel bedrijfsklanten hebben zullen zij ook direct investeren in 5G. Netflix is goedkoper dan Play more, u kan in het basispakket 24 tot 36u programma's terugkijken, zoveel programma's tegelijk opnemen zoals u wenst (enkel het eerste is onbeperkt opgeslagen, de andere staan op de servers van Proximus en kan u 60 dagen zien, eventueel te verlengen). Ook het sportaanbod is goedkoper dan bij de collega's met het lachende gezichtje.

Orange lijkt mij voor veel gebruikers een interessant aanbod hebben, zij gebruiken Telenet internet, ze hebben met 11 Sports standaard internationaal voetbal in hun aanbod. In totaal bieden zij 70 zenders aan, niet weinig, vergelijkbaar met Proximus en Telenet.  Wel geen Netlix over de decoder en verplicht minstens 1 GSM abonnement, zonder GSM abo kost hun internet + TV 69 euro, net zoveel als met een Koala abonnement, dan neem je beter een Kolibrie aan 8 euro per maand en betaal je 57 euro per maand, mocht u een GSM abonnement van uw werkgever krijgen is dit een oplossing. Orange is, per jaar, 313 euro goedkoper dan Telenet voor internet + TV + 2 GSM's, een niet te verwaarlozen verschil.

Scarlet is de goedkoopste, 3 euro per maand goedkoper dan Orange met 2 GSM's met elk 9 GB data, dus 1 GB meer per GSM, hebt u minder nodig en komt u toe met 4GB is het verschil nog groter, maar u krijgt veel minder zenders dan bij de 3 collega's en een trager internet dan Telenet/Orange. Het internet is onbeperkt maar de snelheid wordt verlaagd vanaf 500 GB tot 3 Mbit, u krijgt 500GB extra aan maximale snelheid indien u een extra surfvolume koopt aan 5 euro. Scarlet is dus minder geschikt voor diegenen die veel internet gebruiken. Scarlet is een optie voor diegenen die tevreden zijn met een basisaanbod zenders en ook qua internet niet de hoogste eisen hebben. Tja, je kan niet de goedkoopste zijn en het meeste bieden. Scarlet is ook de enige die geen winkels heeft waar je terecht kan, de klantendienst is enkel per telefoon of mail te bereiken. GSM verloren of gestolen?  Dan moet je wachten tot je een simkaart krijgt via de post, je kan niet zoals bij Orange, Proximus of Telenet even naar een winkel wandelen en direct geholpen worden.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x