woningtip: zonnepanelen instaleren? Is het de investering waard?

Zonnepanelen of geen zonnepanelen?  Dat is de vraag!

En het antwoord is simpel: Zonnepanelen !!  Nu of in de toekomst, maar nu is beter, wat houdt u tegen?

Het is nu begin 2020 en veel mensen zitten met vragen rond zonnepanelen.  De subsidies zijn gestopt, is het dan nog de moeite waard?  Wat met de digitale meter? Wat is dat prosumenten tarief? Heeft dat invloed op mijn EPC?  Wat met het E-peil.  Dit blogartikel probeert zoveel mogelijk antwoorden te geven.  Samen met onze partner Earth kunnen wij de installatie verzorgen met weer dezelfde filosofie: wij regelen (bijna) alles voor u, u moet enkel de beslissing nemen: "doe ik het of doe ik het niet?"

Hoe werken zonnepanelen?

In tegenstelling tot wat velen denken werken zonnepanelen niet op zon.  Het moet dus geen zonnig weer zijn, ze werken op licht, eigenlijk is zon niet goed voor de productie van elektriciteit, als panelen te warm worden, zakt de productie.  Uw zonnepanelen (een betere naam zou zijn: lichtpanelen) werken dus ook op zomerse bewolkte dagen en in de winter.  Daarom is het geen slecht idee om uw panelen in de winter te installeren.  Meestal zijn er dan minder installaties, u wordt dan sneller geholpen en kan toch onmiddellijk profiteren van geproduceerde energie, wel minder dan in de zomer omdat het langer donker is, maar ook in de winter doen zij hun werk.

De eerste vraag die veel mensen zich stellen, zijn zonnepanelen de moeite waard, de subsidies zijn gestopt, heeft het dan nog zin?

Ja, nemen we een gemiddeld energieverbruik van een gezin in een woning.  Dat ligt rond de 3 à 3500 kWh.  Indien u een warmtepomp hebt of een elektrische auto wordt het verbruik natuurlijk groter.  Voor dit verbruik te produceren met zonnepanelen moet je rekening houden met een investering van 4500 à 5500 euro.  Het verschil in prijs wordt veroorzaakt door een aantal factoren:  panelen met een hogere opbrengst zijn vooral interessant voor een kleiner dak of een dak dat niet op het zuiden gericht is. het type omvormer (een omvormer is het toestel dat de energie van uw zonnepanelen in 220V wisselstroom omzet, de stroom die normaal gezien uit uw stopcontact komt), het type van uw dak, ...

De kostprijs van 3500 kWh elekctriciteit is ongeveer 950 euro per jaar, dit kan wat schommelen afhankelijk van de regio van uw woning en de prijs van de energie.  Voor installaties die gelegd worden voor 31/12/2020 moet u dan wel het prosumenten tarief betalen.  Voor een installatie met een jaaropbrengst van 3500 kWh moet u rekenen op ongeveer 300 euro.  U mag dus rekenen op een besparing op uw elektriciteitsfactuur van ongeveer 650 euro.

Zijn zonnepanelen de investering waard?  Ja.  Voor een kostprijs van maximum 5500 euro bespaart u 650 euro per jaar.  Op 7 tot 9 jaar is uw investering terugbetaald, daarna hebt u uw centen terugverdiend en bespaart u nog altijd op uw energiefactuur en dit gedurende meerdere jaren, zonnepanelen hebben een levensduur van minimum 20 jaar. Dit is dus een opbrengst van minimum 11% op jaarbasis.  Een spaarboekje brengt nu 0.11% op.  Moet uw spaargeld meer opbrengen?  Denk dan aan zonnepanelen.

Hebt u op dit moment niet genoeg gespaard?   Voor zonnepanelen kan u lenen, wij kunnen zorgen voor de kredietaanvraag.  Door de bewezen opbrengsten van zonnepanelen is dit een formaliteit, die lening wordt normaal gezien altijd toegekend.  U vindt nu leningen met het doel uw huis energiezuinig te maken onder de 2%, met een return van 11% op uw zonnepanelen is lenen dus een heel goed idee. De slogan: opgepast geld lenen kost geld is hier eigenlijk niet van toepassing.  Juister is: geld lenen brengt geld op.

Zonnepanelen en de digitale meter.

Tot eind 2020 kan u kiezen om het huidige systeem te behouden.  U behoudt dan de terugdraaiende meter en betaalt het prosumententarief. Voor installaties die in gebruik genomen worden na 1/1/2021 bent u verplicht met het nieuwe systeem te werken.  Wat is het verschil en waarom dat prosumententarief?

Met de terugdraaiende teller gebruikt u het net als een batterij, simpel gezegd: in de zomer zet u elektriciteit op het net, elektriciteit die u er in de winter terug afhaalt.  Omdat uw jaarverbruik op 0 staat betaalt u geen distributiekosten, u gebruikt het net dus gratis.  In distributiekosten zit meer dan de kosten voor het onderhoud van het net.  Via de distributiekosten betaalt u het onderhoud van het net maar ook voor de straatverlichting, beschermde klanten, ...  Voor het prosumententarief bestond, betaalde u dus niet voor de bv. de straatverlichting en uw buur zonder zonnepanelen wel.  Vandaar dat dit tarief ingesteld werd.  Het is dus niet om de subsidies te compenseren, zoals sommigen beweren.

Voor installaties die na 1/1/2021 gebeuren bent u verplicht in het nieuwe systeem te stappen, voor bestaande installaties kan u kiezen om in het prosumententarief te blijven met een terugdraaiende meter of u kan kiezen voor het nieuwe systeem.  Wat is het verschil?  Vanaf 1/1/2021 betaalt u altijd distributiekosten voor de elektriciteit die u van het net haalt.  Stel dat u op jaarbasis dezelfde hoeveelheid elektriciteit verbruikt als u produceert, uw verbruik staat dus op 0, kan het toch zijn dat u voor X kWh distributiekosten betaalt, het spreekt voor zich dat in het nieuwe systeem het prosumententarief vervalt.  U betaalt dus ofwel prosumententarief, ofwel distributiekosten. 

Hebben zonnepanelen invloed op mijn EPC / E-peil?

Ja, voor een EPC (energie prestatie certificaat) wordt gekeken naar de energieprestatie van uw woning.  Omdat uw woning zelf energie opwekt zakt het EPC.  In deze tijden, waar het EPC mee de waarde van een woning bepaalt, is het plaatsen van zonnepanelen een opwaardering van uw woning.  Het EPC oogt een pak beter en de koper weet dat hij een lagere energiefactuur zal moeten betalen omdat zijn elektriciteitsfactuur miniem zal zijn.  Een goed EPC is een troef bij een eventuele verkoop.  Gaat u die meerwaarde laten liggen of wil u hiervan profiteren?

Ook voor het E-peil van uw woning hebben zonnepanelen een gunstig effect.  Het E-peil wordt normaal gezien enkel gebruikt voor nieuwbouw en wordt éénmalig vastgesteld en kan daarna niet meer veranderen.  Het EPC is wel variabel en moet herberekend worden na elke renovatie die invloed heeft op het energieverbruik van een woning.  Het laten berekenen van een E-peil voor een oude woning heeft normaal gezien geen zin, het geeft een beeld op een bepaald moment en verdere verbeteringen door extra isolatie, installatie van een warmtepomp, ... worden dan niet meegenomen.


Wenst u meer informatie, een berekening op maat van uw woning en uw verbruik?  Contacteer ons, wij zorgen vrijblijvend voor een berekening.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x